Podawaj bezpieczne kawałki jedzenia!
pixabay
Czy wiesz, że małym dzieciom trzeba kroić owalne w przekroju produkty (np. winogrona, pomidorki koktajlowe) w ćwiartki? Mielić lub siekać orzechy? A popcorn czy żelki lepiej zostawić na sklepowej półce? Podstawowe zasady dotyczące zapobiegania zadławieniom jedzeniem zostały przedstawione na tym plakacie.
Przypominamy też postępowanie przy zadławieniu – https://www.gov.pl/web/gis/postepowanie-przy-zadlawieniu-niemowlecia
Jak wprowadzić więcej warzyw i owoców do diety dziecka?
depositphotos.com
Po pierwsze – dawaj dobry przykład! Jeśli na talerzu rodzica lub rodzeństwa pojawiają się warzywa i owoce to maluch bardziej się nimi zainteresuje
Po drugie – wprowadzaj najpierw warzywa zielone (np. brokuły). Zwiększa to szanse, że maluch je polubi.
Po trzecie – konsekwentna ekspozycja na warzywa i owoce daje większą szansę na ich akceptacje.
Po czwarte – stawiaj na różnorodność! Warzywa i owoce można podawać w formie surowej, gotowanej, w formie przekąsek, koktajli, jako surówka, placki i sosy.
Po piąte – oswajaj dziecko z warzywami i owocami. Pozwalaj maluchowi je dotykać, opowiadaj o nich oraz stwarzaj dobrą atmosferę w trakcie ich jedzenia.
Więcej informacji znajdziesz tutaj: Newsletter Fundacja Nutricia
Infografika dla rodzica – 5 sposób na warzywa i owoce w diecie dziecka
Źródło: Fundacja Nutricia – program 1000 pierwszych dla zdrowia, https://fundacjanutricia.pl/dzialalnosc/1000-pierwszych-dni
Przedstawiamy badanie „Journal of Nutrition Education and Behavior”, opublikowane przez Elseviera, które potwierdza, że „że strategia oferowania różnorodnych warzyw była bardziej skuteczna w zwiększaniu spożycia niż oferowanie jednego warzywa”.
Jak skutecznie wprowadzać warzywa do diety dzieci – nowe badanie naukowe
Poznaj razem z Ubu najzdrowsze warzywa na świecie!
Jak pomóc dziecku, aby miało dobrą relację z jedzeniem?
Jaka jest najważniejsza, złota zasada żywienia dzieci? Rodzice (opiekunowie) są odpowiedzialni za to CO, GDZIE i KIEDY zaproponują dziecku do jedzenia. Dziecko jest odpowiedzialne za to, ILE i CZY w ogóle zje.
Jak brzmią wspierające komunikaty ze strony rodzica?
- nie musisz zjeść wszystkiego
- jeśli jesteś najedzona/ny, możesz odejść od stołu
- jemy po to, by mieć energię do jazdy na rowerze
- po obiedzie zjemy deser
- nic nie szkodzi, że się wylało, posprzątamy
- mnie bardzo smakuje dziś brokuł z tartą bułką, jest lekko chrupiący, a Tobie co smakuje?
Nie trzeba dziecka chwalić za zjedzenie posiłku ani karać za niezjedzenie. Aby oswajać dziecko z nowymi produktami warto praktykować: zabawy z jedzeniem, wspólne gotowanie, zabawy w testowanie smaków, hodowanie warzyw czy wspólne zakupy spożywcze.
Zdrowe nawyki dla całej rodziny
- Stałe pory posiłków, niepodjadanie między posiłkami,
- Dobra atmosfera przy stole,
- Dostęp do różnorodnego jedzenia,
- Jasne reguły dotyczące słodyczy i przekąsek,
- Dawanie dobrego przykładu,
- Elastyczne podejście,
- Dbanie o ruch, wspólnie spędzony aktywnie czas,
- Niekomentowanie i nieocenianie ciała ani jedzenia.
Więcej informacji na ebooku: Dobra relacja z jedzeniem
Źródło: Agata Głyda, psycholog i psychodietetyk.
Neofobia żywieniowa – jak sobie poradzić z małym niejadkiem?
ncez.pzh.gov.pl
Newsletter Fundacja Nutricia – czym jest neofobia żywieniowa?
Twoje dziecko nie chce jeść? To nie jest rzadki problem. Niechęć do jedzenia nasila się między 2. a 5. rokiem życia, kiedy przybywa dużo nowych produktów w jadłospisie malucha. Pod koniec 2. r.ż. u dzieci często rozwija się też tzw. neofobia pokarmowa, czyli niechęć do poznawania nowych pokarmów, może ona wystąpić pomimo prawidłowego rozszerzania diety we wcześniejszych etapach rozwoju. Możesz zaobserwować, że dziecko nie okazuje zainteresowania posiłkom, których nie zna, i denerwuje się, kiedy próbujesz go nimi karmić.
Oto 4 złote zasady, którymi należy kierować się przy neofobii dziecięcej: Podstawowe zasady neofobii
Jeżeli neofobia nie mija oraz zauważymy niepokojące sygnały tj: spadek masy ciała i niedobory pokarmowe, trudności w funkcjonowaniu w rodzinie i społeczeństwie to należy skonsultować się ze specjalistą np. pediatrą czy terapeutą karmienia.
Źródło: Fundacja Nutricia – program 1000 pierwszych dla zdrowia, https://fundacjanutricia.pl/dzialalnosc/1000-pierwszych-dni
Wakacyjne wyjazdy
1000dni.pl
Jak zaplanować wyprawę z maluchem i jak zapewnić mu zbilansowane posiłki w czasie, gdy trzeba pamiętać o tylu ważnych rzeczach? Wystarczy przestrzegać kilku prostych rad!
Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci
Thinkstockphotos.com
Częste zakażenia czy infekcje występujące wśród dzieci są związane z czynnikami osobniczymi czy środowiskowymi. Do czynników środowiskowych w znacznym stopniu zależy sposób odżywiania. Odpowiednia podaż składników pokarmowych może stymulować układ odpornościowy do zwalczania zakażeń.
Odporność dziecka zaczyna się kształtować już w okresie płodowym – rozwój grasicy, śledziony i pojawienie się limfocytów przypada na drugi trymestr ciąży. Po urodzeniu dziecko nie ma w pełni rozwiniętego układu odpornościowego- dlatego tak ważna jest odpowiednia higiena, odpowiednie żywienie i stosowanie szczepionek. Badania potwierdziły, że dopiero w wieku 12 lat człowiek osiąga pełną dojrzałość w zakresie zdolności obronnych.
Jak pokazują badania, w diecie małych dzieci najczęściej występują niedobory jodu, żelaza, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega-3) oraz witamin z grupy B.
Codzienna praktyka pokazała, że jeżeli chcemy dziecko żywić już „normalnie” po 12 mc (dostarczając mu wszystkich składników pokarmowych z diety) i ostatecznie odstawić mleka modyfikowane, to trzeba się dwa razy zastanowić. Przy dziecku, które uwielbia jeść lub je normalnie, wszystkie produkty ( w tym owoce i warzywa, nierozgotowane) nie trzeba się martwić. Jednakże, przy dziecku które ma wybiórczość pokarmową zaspokojenie potrzeb na poszczególne składniki pokarmowe może być ciężkie, np. Omega – 3 ryby , wapń – nabiał, witamina C – owoce i warzywa surowe lub nierozgotowane, witaminy z grupy B – mięso, produkty pełnoziarniste , witamina A – masło, jaja, czerwone/pomarańczowe warzywa, żelazo – mięso, warzywa liściaste, produkty pełnoziarniste itp.
Mleko modyfikowane następne zawiera wit.D, wapń, magnez, cynk itp. Oczywiście również węglowodany, białka i tłuszcze – możemy wybrać to, które posiada większą ilość kwasów należących do grupy omega 3.
Myślę, że gdy zdecydujemy się odłożyć mleka następne musimy dokładnie przeanalizować jadłospis naszego dziecka i przede wszystkim skonsultować się z pediatrą.
Co zrobić, gdy podejrzewamy alergię pokarmową u naszego maluszka?
pinterest
Alergia pokarmowa
Alergia pokarmowa to zespół powtarzalnych objawów występujących u podatnych na nią ludzi po spożyciu pokarmu (niekiedy w śladowej ilości), który u osób zdrowych nie wywołuje żadnych dolegliwości.
Średnio 7 % dzieci zmaga się z alergią do 3 r.ż. Jednakże, większość z nich wyrasta z tego do 5 r.ż.
Alergię może wywołać każdy pokarm.
Jednak u dzieci za 90% reakcji alergicznych odpowiedzialnych jest jeden lub więcej z poniższych kilku pokarmów:
- mleko krowie
- jajko
- orzeszki ziemne i orzechy
- ryby i skorupiaki
- soja
Natomiast, w ostatnich latach zauważono zwiększoną wrażliwość na:
- Seler
- Owoce cytrusowe
Objawy alergii pokarmowej to m.in.:
- przewód pokarmowy: brak apetytu, bóle brzuszka, wymioty, biegunki, zaparcia, zahamowanie przyrostu masy ciała i wzrostu, niedokrwistość.
- układ oddechowy: obrzęk krtani, uczucie blokady nosa, wodnisty wyciek z nosa, napady kichania.
- skóra: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry
Warto dodać, iż alergeny mogą dawać objawy natychmiastowe np. opuchlizna ust lub opóźnione np. wysypka po 48h.
W jaki sposób lekarz ustala rozpoznanie alergii pokarmowej?
Rozpoznanie alergii pokarmowej opiera się przede wszystkim na dobrze zebranym wywiadzie od rodzica oraz na objawach stwierdzanych u dziecka. Badania diagnostyczne wykonuje się pomocniczo, w celu ustalenia rodzaju uczulającego pokarmu oraz wykluczenia nietolerancji niealergicznych. Są to np. testy skórne, badania przeciwciał IgE oraz doustna prowokacja pokarmowa. Typ badania diagnostycznego ustala lekarz w zależności od opisywanych objawów oraz wieku dziecka.
Leczenie alergii pokarmowej
Najlepszym sposobem jest stosowanie diety eliminacyjnej. Jednakże warto obserwować dziecko czy toleruję chociaż minimalne ilości alergenu. Dzięki temu, nie trzeba się aż tak obawiać znikomych ilości danego składnika w codziennie spożywanej żywności.
Niemniej jednak, bardzo ważne jest czytanie etykiet produktów z racji „ukrytych dodatków”.
Zalecamy obserwować swoją pociechę i w razie potrzeby udać się do lekarza :).
Źródła:
https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/choroby/choroby-alergiczne/138480,alergia-pokarmowa
https://www.mp.pl/pacjent/alergie/chorobyalergiczne/choroby/57574,alergia-pokarmowa
https://www.aaaai.org/about-aaaai/newsroom/allergy-statistics
PRZEPISY
Ekspresowe kluseczki leniwe
Przepisy na kolorowe pasty kanapkowe
Doskonale zdajemy sobie sprawę, że gotowanie dla naszych szkrabów w domu jest nie lada wyzwaniem. Spokojnie, w żywieniu żłobkowym także ponosimy wzloty i upadki 🙂
Poniżej przedstawimy dwa przepisy na kolorowe pasty kanapkowe:
Hummus buraczany:
1 szklanka cieciorki ugotowanej lub z puszki/słoika ( najlepiej samemu namoczyć cieciorkę w wodzie na ok 12h a następnie ugotować )
2 buraki ( upieczone lub ugotowane)
Oliwa z oliwek ( 2 łyżki)
Zioła do smaku
Wszystkie powyższe składniki miksujemy w blenderze lub mielimy przez maszynkę z sitkiem o najmniejszych oczkach. Dolewamy oliwy i mieszamy. Do smaku możemy dodać orzechy włoskie, które również mielimy na pastę.
Ciecierzyca jest cudownym źródłem białka oraz błonnika.
Burak w tym przepisie zmienia smak hummusu na bardziej słodkawy, ahh i ten kolor 🙂
Oliwa z oliwek wzbogaca pastę w kwasy jednonienasycone, a orzechy włoskie w magnez, potas oraz kwasy wielonienasycone
Twarożek z miodem:
twaróg półtłusty 200g (najlepiej z serwatką-tam znajdziemy najwięcej wapnia)
jogurt naturalny 60 g – 3 łyżki ( z żywymi kulturami bakterii)
miód pszczeli 40 g – 1,5 łyżki (używajmy prawdziwego pszczelego miodu) Uwaga!Miodu nie podajemy dzieciom poniżej 1 r.ż.
Twaróg mielimy lub miksujemy z jogurtem i miodem. Tak przygotowaną pastę możemy położyć na chlebek lub nałożyć do miseczki i polać sosem truskawkowym.
Twaróg to znakomite źródło białka oraz wapnia, a jogurt do tego zawiera bakterie probiotyczne.
O miodzie możesz przeczytać tutaj:
http://www.medrodzinna.pl/wp-content/uploads/2018/06/mr_2018_064-069.pdf
Jacek Jagiełło,Elżbieta Kołeczek, Michalina Horochowska, Zygmunt Zdrojewicz, Amelia Głowaczewska :”Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie -The amber source of the health – the use of the honey in the present medicine”; Med Rodz 2018; 21(1): 64-69.
Dynia, dynia, dynia
Okres jesienny wiąże się ze zwiększoną zachorowalnością na grypę i przeziębienie, a w to wszystko świetnie wpisuję się dynia. Dynia jest bogactwem różnorodnych wartości odżywczych. Począwszy od prowitamin witaminy A – bardzo ważna w rozwoju narządu wzroku oraz w gojeniu się ran, po witaminy z grupy B – odpowiedzialne za przewodnictwo nerwowe oraz odporność, a także cynk, potas, magnez. Im bardziej pomarańczowa, tym więcej zawiera b-karotenów (prowitaminy witaminy A). Dodatkowo jest niskokaloryczna i łatwostrawna, dlatego idealnie nadaję dla mniejszych dzieci. Można ją spożywać w postaci rozgrzewających zup, placuszków, gofrów, ciast, a nawet sporządzić zdrową, niskocukrową marmoladę z dyni.
Potrawy sporządzone z dyni dadzą intensywny pomarańczowy kolor, który dzieci uwielbiają!
Przepis na zupę z dyni z soczewicą:
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub masła
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 100g soczewicy czerwonej
- 800 g pokrojonej dyni
- 1,5L bulionu warzywnego
- Jogurt naturalny
- Przyprawy do smaku, np. tymianek
- Pietruszka lub koperek (doskonałe źródło witaminy C – zwiększającej odporność)
Podsmażyć krótko cebulkę na maśle. Dodać czosnek, dynię oraz soczewicę. Następnie wlać bulion. Gotować ok 40 min, do miękkości dyni. Zmielić. Podawać z jogurtem i pietruszką/koperkiem.
Taką zupę można podawać dziecku po 11 miesiącu– jednakże jest to kwestia indywidualna. Dynię i soczewicę można podawać wcześniej, dlatego jak dziecko już wszystko toleruję można mu podać taką zupę.
Jest to świetny sposób na przemycenie soczewicy- dobroci witamin, składników mineralnych oraz białka.
Zupę można zmodyfikować i dodać: marchew, ziemniaka, a nawet jabłko.
Po 5 miesiącu można dziecku podać mus z dyni:
1 filiżanka pokrojonego w drobną kostkę miąższu dyni
3 łyżki wody
Miąższ dyni zalać trzema łyżkami wrzącej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości – około 15 minut. Zmiksować na gładko z kilkoma kroplami oliwy z oliwek lub małą ilością masełka.