Jadłospis

Aktualny jadłospis:

Jadłospis 19.02

Jadłospis 19.02 dieta bez nabiału

 

Posiłki dla dzieci do pierwszego roku życia oraz na dietach eliminacyjnych ustalane są indywidualnie.

Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich zmian w jadłospisie.

Informacje dotyczące alergenów oraz składów wykorzystywanych produktów dostępne u intendenta.

 

Na drugie śniadanie podajemy owoce, są to najczęściej: banan, jabłko, gruszka, melon, truskawki. Wybór owoców zależy od sezonu oraz stopnia ich dojrzałości.

Do obiadu podajemy domowe kompoty najczęściej na bazie mieszanek kompotowych (śliwki, wiśnie, truskawki, czerwone porzeczki) lub pojedynczych owoców (truskawka, wiśnia, malina, jabłko, śliwka). Wybór owoców zależy od ich dostępności.

 

Najczęstsze zamienniki popularnych alergenów:

Masło – awokado, hummus

Ser żółty, twaróg, jaja – wędlina, pieczone mięso, pasty mięsne (wyrób własny), pasty ze strączków (wyrób własny), hummus, pasty warzywne (wyrób własny)

Mleko, jogurt, maślanka – napoje roślinne np. owsiany, sojowy, migdałowy; jogurty roślinne np. kokosowy, sojowy

 

Zdrowa dieta maluszka

Nasza żłobkowa kuchnia serwuje zdrowe, różnorodne i pełnowartościowe posiłki. Potrawy są przygotowywane na bazie świeżych, sezonowych i wysoko jakościowych produktów. Stawiamy na produkty nieprzetworzone lub niskoprzetworzone oraz o bardzo krótkich składach, w których nie znajdziemy konserwantów, barwników i sztucznych aromatów.

Kuchnia stosuje się do zasad wynikających z Dobrych Praktyk Higienicznych (GHP) i Produkcyjnych (GMP) oraz wdrożonego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (HACPP).

Nad prawidłowo zbilansowaną dietą czuwa Pani Dietetyczka, która przygotowuje jadłospisy zgodnie z aktualnymi normami żywienia dla dzieci do 3 roku życia. Zależy nam na kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u malucha, dlatego w jadłospisach zawieramy przede wszystkim świeże warzywa i owoce, dbamy o codzienną porcję produktów mlecznych i produktów zbożowych z pełnego przemiału zbóż, skupiamy się na wprowadzeniu chudego mięsa oraz świeżych ryb, uzupełniamy dietę o tłuszcze roślinne z jednoczesnym ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego oraz włączamy dania na bazie roślin strączkowych.

Panie kucharki dbają o smakowitość i atrakcyjność posiłków, dlatego używamy przede wszystkim świeże i suszone zioła, a dodatek soli oraz cukru jest stosowany do minimum. Poza napojami zaplanowanymi w jadłospisie dzieci mają stały dostęp do wody niegazowanej.

Nasze maluszki dostają codziennie 4 posiłki (śniadanie, II śniadanie, obiad (zupa + II danie), podwieczorek), które są podawane w stałych, kilkugodzinnych odstępach czasowych, codziennie o tej samej porze.

W Żłobku Puchatek realizujemy diety indywidualne oraz eliminacyjne np. bez nabiału.

Dzięki środkom pieniężnym zbieranych przez Radę Rodziców przygotowujemy dla wszystkich żłobkowych dzieci paczki okolicznościowe oraz żywnościowe (bez dodatku cukru, sztucznych barwników i konserwantów).

 

Zapraszamy do zapoznania się z Poradami Dietetyka 

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Rozporządzenia  PE i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE zwanego dalej RODO informujemy, że administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Żłobek "Puchatek" w Sopocie. Więcej informacji znajduje się w zakładce  RODO
Rozumiem
Skip to content