Skip to content

Porady dietetyka

 


AUDYCJE RADIOWE O JEDZENIU DLA DZIECI

W każdą niedzielę na antenie internetowego radia Polskie Radio Dzieciom  o godzinie 15 można posłuchać audycji Marty Powałowskiej „Zapraszamy do stołu”.

Więcej informacji w linku poniżej:

Audycje radiowe o jedzeniu dla dzieci

 

 


Choć jeszcze niedawno wydawało się, że wakacji w tym roku nie będzie, coraz bardziej luzowane obostrzenia wskazują na to, że wyjazd w najcieplejszym czasie w roku jednak może się udać. Z oczywistych względów, obecnie największym powodzeniem cieszą się obiekty noclegowe w Polsce, często w małych miejscowościach, wsiach i z daleka od skupisk ludzi: zwłaszcza, jeśli jednym z podróżników po raz pierwszy będzie niemowlak. Jak zaplanować wyprawę z maluchem i jak zapewnić mu zbilansowane posiłki w czasie, gdy trzeba pamiętać o tylu ważnych rzeczach? Wystarczy przestrzegać kilku prostych rad! 

Dalsza bardzo ciekawa część artykułu znajduję się pod poniższym linkiem:

https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/aktualnosci/badania/240199,idealny-przepis-na-pierwsza-podroz-z-niemowlakiem?fbclid=IwAR0FjOdkUUKeqVs1wGt1FxhVs-OTLkrNhpPhfhN-peJDLG5mmPjzjUzXkw4 


 


Poznajemy najzdrowsze warzywa na świecie – Ubu poznaje świat


Drodzy Rodzice,

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że gotowanie dla naszych szkrabów w domu jest nie lada wyzwaniem.

Spokojnie, w żywieniu żłobkowym także ponosimy wzloty i upadki 🙂

 

Poniżej przedstawimy dwa przepisy na kolorowe pasty kanapkowe, którymi żłobkowicze się zajadają:

Hummus buraczany:

1 szklanka cieciorki ugotowanej lub z puszki/słoika ( najlepiej samemu namoczyć cieciorkę w wodzie na ok 12h a następnie ugotować )

2 buraki ( upieczone lub ugotowane)

Oliwa z oliwek ( 2 łyżki)

Zioła do smaku

Wszystkie powyższe składniki miksujemy w blenderze lub mielimy przez maszynkę z sitkiem o najmniejszych oczkach. Dolewamy oliwy i mieszamy. Do smaku możemy dodać orzechy włoskie, które również mielimy na pastę.

Ciecierzyca jest cudownym źródłem białka oraz błonnika.

Burak w tym przepisie zmienia smak hummusu na bardziej słodkawy, ahh i ten kolor 🙂

Oliwa z oliwek wzbogaca pastę w kwasy jednonienasycone, a orzechy włoskie w magnez, potas oraz kwasy wielonienasycone

 

Twarożek z miodem:

twaróg półtłusty 200g (najlepiej z serwatką-tam znajdziemy najwięcej wapnia)

jogurt naturalny 60 g – 3 łyżki ( z żywymi kulturami bakterii)

miód pszczeli 40 g – 1,5 łyżki (używajmy prawdziwego pszczelego miodu) Uwaga!Miodu nie podajemy dzieciom poniżej 1 r.ż.

Twaróg mielimy lub miksujemy z jogurtem i miodem. Tak przygotowaną pastę możemy położyć na chlebek lub nałożyć do miseczki i polać sosem truskawkowym.

Twaróg to znakomite źródło białka oraz wapnia, a jogurt do tego zawiera bakterie probiotyczne.

O miodzie możesz przeczytać tutaj:

http://www.medrodzinna.pl/wp-content/uploads/2018/06/mr_2018_064-069.pdf
Jacek Jagiełło,Elżbieta Kołeczek, Michalina Horochowska, Zygmunt Zdrojewicz, Amelia Głowaczewska :”Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie -The amber source of the health – the use of the honey in the present medicine”; Med Rodz 2018; 21(1): 64-69. 

 

 


Nowe badanie w „Journal of Nutrition Education and Behavior”, opublikowane przez Elseviera, wykazało, że wielokrotne oferowanie różnorodnych warzyw zwiększało akceptację i spożycie ich przez dzieci.

Więcej informacji o badaniu:

Jak skutecznie wprowadzać warzywa do diety dzieci – nowe badanie naukowe



Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci cz.1

Częste zakażenia czy infekcje występujące wśród dzieci są związane z czynnikami osobniczymi czy środowiskowymi. Do czynników środowiskowych w znacznym stopniu zależy sposób odżywiania. Odpowiednia podaż składników pokarmowych może stymulować układ odpornościowy do zwalczania zakażeń.

Odporność dziecka zaczyna się kształtować już w okresie płodowym – rozwój grasicy, śledziony i pojawienie się limfocytów przypada na drugi trymestr ciąży. Po urodzeniu dziecko nie ma w pełni rozwiniętego układu odpornościowego- dlatego tak ważna jest odpowiednia higiena, odpowiednie żywienie i stosowanie szczepionek. Badania potwierdziły, że dopiero w wieku 12 lat człowiek osiąga pełną dojrzałość w zakresie zdolności obronnych.

Jak pokazują badania, w diecie małych dzieci najczęściej występują niedobory jodu, żelaza, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega-3) oraz witamin z grupy B.

Codzienna praktyka pokazała, że jeżeli chcemy dziecko żywić już „normalnie” po 12 mc (dostarczając mu wszystkich składników pokarmowych z diety) i ostatecznie odstawić mleka modyfikowane, to trzeba się dwa razy zastanowić. Przy dziecku, które uwielbia jeść lub je normalnie, wszystkie produkty ( w tym owoce i warzywa, nierozgotowane) nie trzeba się martwić. Jednakże, przy dziecku które ma wybiórczość pokarmową zaspokojenie potrzeb na poszczególne składniki pokarmowe może być ciężkie, np. Omega – 3 ryby , wapń – nabiał, witamina C – owoce i warzywa surowe lub nierozgotowane, witaminy z grupy B – mięso, produkty pełnoziarniste , witamina A – masło, jaja, czerwone/pomarańczowe warzywa, żelazo – mięso, warzywa liściaste, produkty pełnoziarniste itp.

Mleko modyfikowane następne zawiera wit.D, wapń, magnez, cynk itp. Oczywiście również węglowodany, białka i tłuszcze – możemy wybrać to, które posiada większą ilość kwasów należących do grupy omega 3.

Myślę, że gdy zdecydujemy się odłożyć mleka następne musimy dokładnie przeanalizować jadłospis naszego dziecka i przede wszystkim skonsultować się z pediatrą.


Co zrobić, gdy podejrzewamy alergię pokarmową u naszego maluszka? 

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa to zespół powtarzalnych objawów występujących u podatnych na nią ludzi po spożyciu pokarmu (niekiedy w śladowej ilości), który u osób zdrowych nie wywołuje żadnych dolegliwości.

Średnio 7 % dzieci zmaga się z alergią do 3 r.ż. Jednakże, większość z nich wyrasta z tego do 5 r.ż.

Alergię może wywołać każdy pokarm. Jednak u dzieci za 90% reakcji alergicznych odpowiedzialnych jest jeden lub więcej z poniższych kilku pokarmów:

  • mleko krowie
  • jajko
  • orzeszki ziemne i orzechy
  • ryby i skorupiaki
  • soja

Natomiast, w ostatnich latach zauważono zwiększoną wrażliwość na:

  • Seler
  • Owoce cytrusowe

Objawy alergii pokarmowej to m.in.:

  • przewód pokarmowy: brak apetytu, bóle brzuszka, wymioty, biegunki, zaparcia, zahamowanie przyrostu masy ciała i wzrostu, niedokrwistość.
  • układ oddechowy: obrzęk krtani, uczucie blokady nosa, wodnisty wyciek z nosa, napady kichania.
  • skóra: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry

 

Warto dodać, iż alergeny mogą dawać objawy natychmiastowe np. opuchlizna ust lub opóźnione np. wysypka po 48h.

W jaki sposób lekarz ustala rozpoznanie alergii pokarmowej?

Rozpoznanie alergii pokarmowej opiera się przede wszystkim na dobrze zebranym wywiadzie od rodzica oraz na objawach stwierdzanych u dziecka. Badania diagnostyczne wykonuje się pomocniczo, w celu ustalenia rodzaju uczulającego pokarmu oraz wykluczenia nietolerancji niealergicznych. Są to np. testy skórne, badania przeciwciał IgE oraz doustna prowokacja pokarmowa. Typ badania diagnostycznego ustala lekarz w zależności od opisywanych objawów oraz wieku dziecka.

Leczenie alergii pokarmowej

Najlepszym sposobem jest stosowanie diety eliminacyjnej. Jednakże warto obserwować dziecko czy toleruję chociaż minimalne ilości alergenu. Dzięki temu, nie trzeba się aż tak obawiać znikomych ilości danego składnika w codziennie spożywanej żywności.
Niemniej jednak, bardzo ważne jest czytanie etykiet produktów z racji „ukrytych dodatków”.
Zalecamy obserwować swoją pociechę i w razie potrzeby udać się do lekarza :).

Źródła:
https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/choroby/choroby-alergiczne/138480,alergia-pokarmowa
https://www.mp.pl/pacjent/alergie/chorobyalergiczne/choroby/57574,alergia-pokarmowa
https://www.aaaai.org/about-aaaai/newsroom/allergy-statistics


Dynia, dynia, dynia

Okres jesienny wiąże się ze zwiększoną zachorowalnością na grypę i przeziębienie, a w to wszystko świetnie wpisuję się dynia. Dynia jest bogactwem różnorodnych wartości odżywczych. Począwszy od prowitamin witaminy A – bardzo ważna w rozwoju narządu wzroku oraz w gojeniu się ran, po witaminy z grupy B – odpowiedzialne za przewodnictwo nerwowe oraz odporność, a  także cynk, potas, magnez. Im bardziej pomarańczowa, tym więcej zawiera b-karotenów (prowitaminy witaminy A). Dodatkowo jest niskokaloryczna i łatwostrawna, dlatego idealnie nadaję dla mniejszych dzieci. Można ją spożywać w postaci rozgrzewających zup, placuszków, gofrów, ciast, a nawet sporządzić zdrową, niskocukrową marmoladę z dyni.
Potrawy sporządzone z dyni dadzą intensywny pomarańczowy kolor, który dzieci uwielbiają!

Przepis na zupę z dyni z soczewicą:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub masła
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g soczewicy czerwonej
  • 800 g pokrojonej dyni
  • 1,5L bulionu warzywnego
  • Jogurt naturalny
  • Przyprawy do smaku, np. tymianek
  • Pietruszka lub koperek (doskonałe źródło witaminy C – zwiększającej odporność)

Podsmażyć krótko cebulkę na maśle. Dodać czosnek, dynię oraz soczewicę. Następnie wlać bulion. Gotować ok 40 min, do miękkości dyni. Zmielić. Podawać z jogurtem i pietruszką/koperkiem.

Taką zupę można podawać dziecku po 11 miesiącu– jednakże jest to kwestia indywidualna. Dynię i soczewicę można podawać wcześniej, dlatego jak dziecko już wszystko toleruję można mu podać taką zupę.
Jest to świetny sposób na przemycenie soczewicy- dobroci witamin, składników mineralnych oraz białka.
Zupę można zmodyfikować i dodać: marchew, ziemniaka, a nawet jabłko.

Po 5 miesiącu można dziecku podać mus z dyni:

1 filiżanka pokrojonego w drobną kostkę miąższu dyni

3 łyżki wody

Miąższ dyni zalać trzema łyżkami wrzącej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości – około 15 minut. Zmiksować na gładko z kilkoma kroplami oliwy z oliwek lub małą ilością masełka.