Skip to content

Wiosenne zajęcia dla malucha cz.35 🙂 Domowa pizza Ani 🙂

Witamy wszystkich:) Otrzymaliśmy piękny list od mamy Ani, dlatego postanowiliśmy się nim podzielić. W dniu dzisiejszym to właśnie Ania poprowadzi dla wszystkich kulinarne zajęcia. Aniu, jesteś naprawdę dzielną dziewczynką, miło Cię zobaczyć uśmiechniętą. Pizza w twoim wykonaniu na pewno była wyjątkowa.Dziękujemy za przepis, wypróbujemy go na pewno.
                                       Wysyłamy Tobie i całej Rodzinie gorące pozdrowienia :))) 

 

Dzień dobry:)

Tegoroczna Majówka z wielu względów była inna niż dotychczasowe. W związku z ograniczeniami związanymi z pandemią koronawirusa oraz z dość chłodną pogodą sporo osób spędzało ostatni weekend w domach.
Nasza córeczka uwielbia piec i gotować, lubi bajkę o „Kuchciwróżkach”, więc my w minioną Majówkę m.in. wspólnie pichciliśmy. Piekliśmy np. pizzę. Przepisów na nią jest dużo. My tym razem przetestowaliśmy przepis na prostą do przygotowania pizzę, który otrzymaliśmy od naszych przyjaciół z Wielkopolski. Ania chętnie, z ogromną radością uczestniczyła w szykowaniu pizzy, np. przesiewała mąkę, wyrabiała ciasto, obkładała pizzę składnikami.

Życzymy wszystkim dzieciom miłego pichcenia i dużo przyjemności z pomagania dorosłym w kuchni. Zachęcamy do wspólnego przygotowywania i spożywania posiłków oraz życzymy smacznego! 🙂

Serdecznie pozdrawiamy,

Rodzina Ani z gr.VI

 

Domowa pizza Ani🙂

Składniki (na 2 blachy pizzy na średnim/grubszym cieście lub na 3 na cieńszym cieście):

– 3/4 kostki drożdży (75 g) lub drożdże instant

– 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody

– 3 szklanki mąki

– 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

– łyżeczka soli

– odrobina cukru

– ser

– sos pomidorowy (może być z przyprawami, np. z: bazylią, oregano, tymiankiem)

– dowolne składniki do obłożenia pizzy (według uznania, np.: pomidory, pieczarki, cebula, kukurydza, papryka, szynka, salami, oliwki, ananas, owoce morza itd.)

Przygotowanie:

– W 3/4 szklanki przegotowanej, ciepłej wody rozpuścić drożdże z 1 łyżeczką cukru i odstawić na moment.

– Mąkę przesiać i wsypać do miski, dodać sól i olej (lub oliwę z oliwek), a na koniec wodę z rozpuszczonymi drożdżami.

– Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, a kiedy ciasto zacznie się formować na jednolitą masę wyrabiać dalej dłońmi aż do uzyskania zwartej i sprężystej kuli o gładkiej powierzchni. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, można je oprószyć odrobiną mąki.

– Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania przez
ok. 30 minut.

– W czasie wyrastania ciasta w misce, można przygotować sos pomidorowy oraz składniki na pizzę (wędliny można pokroić na nieduże kawałki, warzywa w drobną kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach).

– Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną odrobiną oliwy z oliwek (aby ciasto nie przywarło w trakcie pieczenia) i rozprowadź dłońmi tak, aby równomiernie wypełniło blachę.

– Na wierzch ciasta nałożyć sos pomidorowy (nie za mało, żeby pizza nie była sucha, ale też nie za dużo, bo np. pieczarki i inne warzywa puszczą soki w trakcie pieczenia).

– Na sos pomidorowy nałożyć wędliny i warzywa.

 

– Na koniec posypać pizzę startym serem (dodatkowo można pizzę posypać jeszcze ziołami, które nadadzą pizzy ładny zapach).

– Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C (grzałka górna i dolna) – lepiej na niższą półkę – dzięki temu grube ciasto dobrze się upiecze zanim ser na górze zacznie się przypalać. Pieczenie pizzy powinno trwać 20-25 minut, a czasem nawet i 30 minut (to zależy od piekarnika).